INKONTINENČNI DERMATITIS

Inkontinenčni dermatitis postaja vedno bolj problematičen in ima negativen vpliv na kakovost življenja posameznika. Sama tematika ni vsakdanja tema, je pa vsakdanji pojav. (1)

Oslabljen mehur in posledično nehoteno uhajanje urina, imenujemo urinska inkontinenca, ki jo razdelimo na tri stopnje. Z izgubo nekaj kapljic urina pri kašljanju, smejanju ali telesni aktivnosti, opisujemo lahko inkontinenco. Uhajanje zmerne količline urina, ko spodnje perilo lahko premoči še zunanje oblačilo, je srednja inkontinenca, ko pa je prisotna nezmožnost zadrževanja urina in se mehur v celoti sprazni, gre za težko stopnjo inkontinence.

Inkontinenčni dermatitis (angl. incontinence-associated dermatitis, IAD) pomeni razdraženost kože, ki po daljši izpostavljenosti urinu in blatu vodi v boleče vnetje kože. Navadno se začne z rdečino (eritem), ki žari in srbi. Če vnetje napreduje se lahko pojavijo srbeči in boleči mehurji ali pa razjede kože. Vlažna, topla in rahlo poškodovana koža je idelano razmnoževalno okolje za bakterije in glive. Ti pa lahko povzročijo ne le infekcije na koži, ampak tudi urinarne infekcije. Daljša, kot je izpostavljenost urinu in blatu, večje je tveganje za nastanek IAD.(2) Sama urinska inkontinenca ne povzroča IAD, ampak so za to zaslužni ostali dejavniki, na katere lahko vplivamo.(3) Eden od dejavnikov je naša koža.

Koža je največji človeški organ in skozi življenje ji namenjamo veliko pozornosti. Koža starejših postaja z leti tanjša in regeneracijski procesi se oslabijo. V epidermisu, prvi plasti kože, se zmanjša število slojev poroženelih celic. Upočasni se torej naravno obnavljanje kože. V drugi plasti, dermisu, pride do pomanjkanja kolagena in elastina zaradi česar je zrela koža zgubana, uvela in hrapava. Koža izgubi čvrstost in prožnost. Tudi podkožje se stanjša. Ob prisotnosti inkontinence pa oseba potrebuje dodatno nego, saj je kožo treba zaščititi pred vplivi urina in blata.(4,5) Amoniak iz urina in prebavni encimi iz blata so agresivni do naše kože, saj vplivajo na pH kože. Naravni zaščitni plašč kože ima kisel pH (4.5 – 5.5), amoniak in prebavni encimi pa kožo naalkalita (pH>7). Koža ima lahko alkalen pH tudi takrat, kadar se redno ob menjavi inkontinenčnega pripomočka uporabljata za čiščenje voda in milo. Alkalen pH kože lahko še dodatno oslabi regeneracijske procese.(6)

Velikokrat se inkontinenčni dermatitis zamenjuje z razjedo zaradi pritiska. Razjeda zaradi pritiska je lokalizirana poškodba, pri kateri odmre tkivo zaradi dolgotrajnega stiska kože in podkožja med podlago in kostmi. (7) Kljub temu, da imata enake prepoznavne znake, je njuna obravnava zdravljenja drugačna. (2,4

Pomembno: Zradi prekomerne navlaženosti je IAD kožna bolezen in je ne smemo zamenjevati z razjedo zaradi pritiska (preležaninami).

Najboljša zaščita za preprečevanje IAD je preventivna nega, kar pomeni, da moramo osebi z inkontinenco nameniti več pozornosti, kot je le menjanje plenic in čiščenje kože z vodo. (3)

Blagovna znamka Hartmann poleg velike izbire inkontinenčnih pripomočkov nudi tudi kozmetiko Menalind professional za medicinsko nego kože. Menalind professional temelji na naravnih sestavinah, ki hranijo, ščitijo in obnavljajo zrelo kožo. Vsi izdelki imajo nevtralen pH do kože, tako da vzdržujejo naravno zaščitno plast kože. Ne vsebujejo parabenov in so dermatološko testirani.

Menalind professional razdelimo na:

  • Modro linijo za temeljito čiščenje kože

Pri IAD je prvi izbor Menalind professional čistilna pena, ki hitro in nežno očisti kožo brez uporabe vode. Pri tem kože ne drgnemo in jo dodatno ne izsušimo, kot bi to storili z umivanjem z vodo in mili. S čiščenjem s čistilno peno je tudi manj dejavnikov tveganja za infekcijo in manj porabljenega časa za samo nego. Lahko uporabimo vlažilne čistilne robčke velikosti 200 x 300 mm, ki ne vsebujejo alkohola in ne potrebujemo prisotnost vode. Tretja možnost je 8 nežnih, vlažnih rokavic za umivanje celega telesa. Vsaka rokavica je namenjena za en predel. Za razliko od čistilne pene in čistilnih robčkov, rokavice vsebujejo pantenol in aloe vero.

  • Roza linijo za zaščito kože

Sem spadata transparentna zaščitna krema in pena za zaščito kože. Transparentna krema tvori prozoren, zračen zaščitni sloj. Ne vsebuje cinkovega oksida in se uporablja izključno za preventivno zaščito kože, nikakor pa ne na iritacijah. Zaščitna pena je namenjena za zaščito kože in se hitro absorbira. Vsebuje pantenol in ureo.(8, 9, 10)

  • Rumena linija za nego kože

Negovalni losjon za telo in olje za telo, ki se uporabljata za vlaženje kože in obnovo lipidov. Vsebujeta hranljive sestavine kot so pantenol, kreatin, mandljevo olje, aminokisline in esencialne maščobne kisline.


“Nežno čiščenje kože brez uporabe vode je zelo učinkovito, saj pomaga ohraniti naravni zaščitni sloj kože.” (2)

“Učinkovita zaščita kože lahko zmanjša stopnjo pojava IAD za več kot 27 %.”(1)

Aktivno zaščito kože doseženo s kombinacijo uporabe kozmetike Menalind professional in inkontinenčnih pripomočkov MoliForm in MoliCare , saj ti ohranjajo suho kožo z Advanced Dry tehnologijo in s 3-slojnim absorbcijskim jedrom. Inkontinenčni pripomočki so hipoalergeni in zračni. MoliForm Premium soft je vložek z vpojnim 3-slojnim jedrom brez lepilnega traku, zato se uporablja s hlačkami MoliPants. MoliCare Premium soft pa je plenica z zračnim bočnim predelom in ostaja suha, kljub pritiskom. (10)

Idealen postopek nege za zmanjšano pojavnost IAD pri inkontinentni osebi

  1. Najprej uporabimo čistilno peno za nežno čiščenje kože brez uporabe vode s pH 4.5 - 5, ki pomaga ohraniti barierno funkcijo kože in vsebujejo hranilne snovi.

  2. Sledi zaščita kože s transparentno zaščitno kremo, ki vsebuje Nutri Skin kompleks z esencialnimi maščobnimi kislinami, aminokislinami, kreatinom in mandljevim oljem, torej snovmi za krepitev pregradne in regeneracijske funkcije kože.

  3. Zadnji korak je ustrezen inkontinenčni pripomoček MoliForm ali pa MoliCare, ki ohranjajo suho kožo in aktivno ščitijo pred iztekanjem. (8, 10)

Urška Kosmač, mag. farm.
 

Literatura:

1 Gray M., Beeckman D., Bliss D. Z., Fader M., Logan S., Junkin J., Selekof J., Doughty D., Kurz P.; Incontinence-associated dermatitis: a comprehensive review and update; J Wound Ostomy Continence Nurs. 2012 Jan–Feb, 39(1): 61–74.

2 Bliss D. Z., Zehrer C., Savik K., Smith G., Hedblom E.; An economic evaluation of four skin damage prevention regimes in nursing home residents with incontinence; in: Wound, Ostomy and Continence Nurses Society, March/April 2007.

3 Doughty D., Junkin J., Kurz P., Selekof J., Gray M., Fader M., Bliss D. Z., Beeckman D., Logan S.; Incontinence-associated dermatitis: consensus statements, evidence-based guidelines for prevention and treatment, and current challenges; J. Wound Ostomy Continence Nurs. 2012 May–Jun, 39 (3): 303–15.

4 Kottner J., Blume-Peytavi U.; Incontinence requires special skin care; in: Die Schwester Der Pfleger, 53rd annual ed. 4/14.

5 Minematsu T., Yamamoto Y., Nagase T., Naito A., Takehara K., Iizaka S., Komagata K., Huang L., Nakagami G., Akase T., Oe M., Yoshimura K., Ishizuka T., Sugama J., Sanada H.; Aging enhances maceration-induced ultrastructural alteration of the epidermis and impairment of skin barrier function; J Dermatol Sci. 2011 Jun, 62(3): 160–8.

6 Kottner J., Burchhardt K; Pressure ulcer or superficial lesion?; in: Die Schwester Der Pfleger, 53rd annual ed. 9/14.

7 Beeckman D. et al.; A systematic review and meta-analysis of incontinence-associated dermatitis, incontinence, and moisture as risk factors for pressure ulcer development. Research in Nursing & Health, 2014.

8 Chatmam N., Carls C.; How to manage incontinence-associated dermatitis; Wound Care Advisor, May/June 2012 1/1.

9 DNQP, German Network for Quality Development in Nursing; expert standard to promote urinary continence in nursing, Osnabrück 2006, 1st Update 2014.

10 Open Sesame Consulting, The economics of Menalind professional skin care products, prepared for Paul Hartmann Pty Ltd, 8 2010. A total of 19 caregivers from 9 residential care institutions trialled the Menalind professional skin care products and completed an evaluation form.

FARMADENT d.o.o. 
Minařikova ulica 6 
SI- 2000 Maribor
+386 2 450 28 11
+386 2 450 28 89
info@farmadent.si
PE Novo mesto 
Foersterjeva 10 
SI - 8000 Novo mesto
 
Jelka Kolmanič 
direktorica
T: +386 2 450 28 11 
F: +386 2 462 20 52 
 
 
Služba za nabavo 
T: +386 2 450 28 44 
F: +386 2 462 20 52 
E: nabava@farmadent.si

Služba za prodajo 
T: +386 2 450 28 23 
F: +386 2 462 20 52 
E: prodaja@farmadent.si
 
Služba za poslovno analitiko in informatiko 
T: +386 2 450 28 69 
F:+ 386 2 462 20 52 
E: informatika@farmadent.si

Skladišče in logistika
T: +386 2 450 28 57 
F: +386 2 450 28 54
E: transport@farmadent.si
 
Služba za kakovost 
T: +386 2 450 28 51 
F: +386 2 462 20 52 
E: kakovost@farmadent.si

Služba za pravne zadeve, kadre in skladnost poslovanja 
T: +386 2 450 28 45 
F: +386 2 462 20 52 
E: zaposlitev@farmadent.si
 
Služba za finance in računovodstvo 
T: +386 2 450 28 
F:+ +386 2 450 28 37 
E: finance@farmadent.si
 
Reklamacije
T: +386 2 450 28 27 
F: +386 2 462 20 52 
E: reklamacije@farmadent.si
 
 
2015 Farmadent. Vse pravice pridržane.